dodane: 04.05.2017

Zupa krem z dyni

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju rzepakowym. Marchewkę, pora, pietruszkę pokroić w słupki. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z cebulą i czosnkiem. Warzywa zalać wodą – 1 litr. Gotować do miękkości warzyw, około 30 minut.
  2. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać mleko kokosowe i przyprawy, wymieszać.
  3. Można podawać z pietruszka lub pestkami słonecznika.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

napisane przez: Anita Wudarczyk